2006: milli reasürans / eleştiri dizisi
Başlarken…
Yapılar, tasarlandığı zamandan uygulandığı zamana, oradan da ayakta kalabildiği son ana kadar farklı bilgi katmanlarının kendi üzerinden okunma olasılığını bize açar. Mimarlık eleştirilerini değerli kılan da zaten oluşan ve zaman içinde birikerek devinen bu bilgi katmanlarının, yaşamın içindeki evrilme sürecimizi anlamamıza imkan verecek çabalara örnek oluşturması değil midir?
Bu platformda tartışmalarımızın ‘odakları’ olacak yapılar, kendilerinden çok, barındırdığı gündeme taşınabilir tartışma potansiyelleri ile önem kazanmaktadırlar. Onlar, çoğu kez düşünmeye bile gerek duymadan onayladığımız önermeleri ya da bir türlü sorgulayamadığımız, içini her geçen gün boşalttığımız kavramları yeniden düşünmemiz, üzerine konuşmamız için bir fırsat olabilir. Bu sayede, belki, ‘yapı’ ları bir taraftan dokunulmaz kılan, diğer taraftan da değersiz kılan ve yok sayan ‘nekrofilik’ görüşlerden ayrı yeni kavrayışların üretebilmesine olanak doğar.
Bu okumaları, mimarlık eleştirisi adına, mimarın yargılanma aracı olarak algılandığı o genel yargıdan ayırarak konumlandırmak doğru olacaktır. Yapıya ait süreçleri, yaşama dahil edilmesinin öncesi ve sonrası olmak üzere diktomik bir yapı üzerinden kavrarsak, proje müelifi olan mimarın buradaki rolü derecelidir. Mimarı bu ikili sürecin ne bir tarafında bırakabilirsiniz ne de tümünden sorumlu tutabilirsiniz. Mimar, bu okumalar içinde bir savunma mekanizması olarak değil, aksine bizim göremediğimiz kanallara sürecin içinden biri olarak ışık tutabilecek, ulaşamadığımız bilgi katmanlarını açığa çıkartabilecek en önemli aktörlerden biri olarak görülmelidir. Ancak o zaman ortak bir bilgi dağarcığını oluşturabilir ve paylaşabiliriz.
“ …günün hayhuyu da binlerce talebiyle zihinsel yoğunlaşmaya müdahale etmektedir, bu yüzden bugün biraz olsun kaydadeğer birşeyler ortaya koyabilmek için harcanması gereken çaba neredeyse hiçkimsenin altından kalkamayacağı kadar ağırlaşmıştır…” T.W. Adorno
_ yeni mimar “elestiri dizisi” proje bilgisi için tıklayınız.
_ “milli reasürans” eleştiri metnini .pdf formatında görmek için tıklayınız.
“milli reasürans binası/eleştiri dosyası” is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivs 3.0 Unported License.