2006: süreç atölyesi MT1 / yıldız teknik üniversitesi
Y.T.Ü. Mimarlık Bölümü 2005-2006 bahar yarıyılı
mt1 bahar’06 20 şubat–03 haziran
bdmt1-süreç atölyesi . yürütücü: boğaçhan dündaralp
T1+T2+T3+T4+T5= Σ T
SÜREÇ
Kuzguncuk’ta verilen arazi üzerinden yer’i anlamaya çalışarak başladığımız ve zemin temaları ile devam ettiğimiz süreç, program –mekan-konstruksiyon araştırmaları ve yapı temasıyla, proje aşamaları adına tamamlanmış oldu. Atölyenin sonuna kadar da kalan sürede süreç atolyesinin son aşamasına geçmiş olacağız: Süreç Değerlendirmesi.
Süreç atolyesi, eksenini proje çözümü üzerine değil, bir tasarım problematiği karşısında hepimizin bireysel duruşlarını oluşturacak ve o problematikle bir ilişki ve süreç kurma becerilerini geliştirecek bireysel modellerin oluşturulmasında bir ortam oluşturmayı amaçladı.
Bu süreçler içinde hangi kavramları nasıl ürettiğimiz, hangi araçlarla bu kavramları nasıl dönüştürdüğümüz ve onları nasıl ifade ettiğimiz gibi konulari tartışarak kendi gelişim yollarımızı süreç içinden görmeye çalıştık.
Şimdi süreç atölyesini tamamlıyor ve açtığımız parantezi kapatıyoruz. Hepimizin kendine farklı yollar oluşturarak çizdiği süreçleri bu son aşamada görselleştirerek ifade edeceğiz. Atölyemizin son ürünü olacak bu ürün ürettiklerimize yeni bir gözle nasıl bakacağımızı ya da baktığımızda onlardan yeniden neler öğrenebileceğimizi bize gösterecek.
Hazirlanacak olan bu görselleştirme; metin, fotoğraf, çizimler ve maketlerin sergileme nesnesi olacak ortak bir anlatımda ifade edilmesi olacaktır. Bu sergi ürünleri ile bireysel sureçlerimizi nasıl kurduğumuz, nerelerden nasıl başladığımız, hangi noktalardan geri döndüğümüz, hangi becerilerimizi daha iyi kullandığımız ya da kullanamadığımız gibi pek çok soruyu ve yanıtı içeren kişisel yol haritalarımızı anlamamızda bize yardımcı olacak paylaşımları üretmeye odaklanacağız.
Ürün olarak da hepimizin süreçlerini birbirinden ayıran, koşulları kavrama ve yorumlama yollarımızı ifade eden ve tüm atölye boyunca yaptığımız çalışmaları kapsayan bir sergi paftası hazırlayacağız.
Aynı arazi üzerinde, farklı tema ve problemlerin tanımlandığı, her temada verilerin arttırıldığı bu süreç sonunda yapacağımız sunumun amacı, genel atölye sürecinin aktarılması değil, ortak koşullarda, birbirinden beslenerek üretilmiş, farklı süreçleri gösterecek, sizlere özel olan sürecin sunulmasıdır.
Bu özel süreçlerin paylaşımı sayesinde ‘eğitim’ ortamının avantajlarını da kullanarak proje çalışmalarımızda kafamıza takılmış, yüzleştiğimiz pek çok soruyu yeniden tartışarak yalnızca kendimizi değil birbirimizi besleyeceğimiz bir tartışma ortamı oluşmasına katkıda bulunmuş olacağız.